Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne buraczki na zimę do słoików. Przepis jest bardzo uniwersalny a takie buraczki do słoików idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania. 

Buraczki na zimę są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzeba kilku składników. Jakich? Tego dowiecie się z poniższego przepisu. Zapraszam!

PRZEPIS NA BURACZKI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Składniki

  • 3 kg świeżych buraków
  • 120 ml octu spirytusowego 10%
  • 110 g cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej

Wykonanie

  1. Buraki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż będą odpowiednio miękkie. Czas gotowania zależy od wielkości buraków, może wahać się od 40 minut do ponad godziny.

  2. Ugotowane buraczki odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach.

  3. Do startych buraczków dodać ocet, cukier oraz sól, wymieszać. Przełożyć do słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.

  4. Do garnka wyłożonego ściereczką przełożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po czasie wyjąc słoiki z wody i ustawić na blacie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Buraczki na zimę do słoików
Buraczki do słoików na zimę

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − pięć =