Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z dużą ilością bakalii. Wypiek idealny na święta lub inną wyjątkową okazję.
Przepis na ciasto jest bardzo prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że wypiek się uda. Ciasto czekoladowe z bakaliami jest naprawdę bardzo smaczne i gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie!
CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 0,5 szkl. oleju roślinnego
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
- 120 g cukru
- 20 g kakao
- ok. 200 g bakali (orzechy, suszona żurawina, rodzynki, migdały)
- 400 g jabłek
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Bakalie oraz czekoladę siekam na mniejsze kawałki.
2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę.
3. Cukier wsypuję do miski, dodaję jajka i całość miksuję na wysokich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.
4. Zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt naturalny oraz olej. Całość miksuję do połączenia.
5. Mąkę przesiewam, mieszam z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przesypuję do masy jajecznej, dodaję również bakalie, czekoladę oraz jabłka. Ciasto delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników.
6. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 40 minut.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypuję ciasto cukrem pudrem.