Ciasto czekoladowo-śmietankowe to propozycja na niezwykle smaczny deser na każdą okazję. Wypiek pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości lub po prostu do filiżanki kawy.
Przepis na ciasto czekoladowo-śmietankowe nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu wiśniowego, masy czekoladowej oraz biszkoptów zatopionych w masie śmietankowej. Wierzch posypany jest kakao. Całość prezentuje się fantastycznie i z pewnością zachwyci wasze kubki smakowe.
CIASTO CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Dodatkowo
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 200 g biszkoptów podłużnych
- kakao do posypania
- mleko do namoczenia biszkoptów
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszam obroty miksera i dodaje żółtka.
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wsypuję do masy jajecznej i delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
- Gotową masę przekładam na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiam do przestygnięcia.
Masa czekoladowa
- Żelatynę rozpuszczam w 60 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
- Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewam stopniowo rozpuszczoną czekoladę, a następnie płynną żelatynę. Mieszam krótko do połączenia składników.
- Biszkopt smaruję dżemem wiśniowym, a następnie wykładam masę czekoladową.
- Biszkopty podłużne moczę w mleku, a następnie wykładam na masę.
Masa śmietankowa
- Żelatynę rozpuszczam w 60 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijam z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlewam przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę śmietanową wykładam na ciasto.
- Wierzch ciasta posypuję kakaem.
- Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe, które przygotujecie w zaledwie 5 minut!