Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Apetycznie prezentuje się na talerzu i zachęca do spróbowania.

Przepis na ciasto truskawkowy przekładaniec jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Ciasto składa się z herbatników maślanych przełożonych musem truskawkowym i bitą śmietaną. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam!

TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC PRZEPIS

Składniki

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 48 herbatników maślanych
  • 100 g płatków migdałów
  • 25 g żelatyny

Przygotowanie

1. Truskawki oczyszczamy ze szypułek i myjemy. Następnie miksujemy na mus przy pomocy blendera.

2. Otrzymany mus stawiamy na gazie i podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników.

5. Herbatniki przekładamy cienką warstwą musu truskawkowego i całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

6. Dobrze schłodzą śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

7. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.

8. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

ciasto na herbatnikach
ciasto bez pieczenia
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 1 =