Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Apetycznie prezentuje się na talerzu i zachęca do spróbowania.

Przepis na ciasto truskawkowy przekładaniec jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Ciasto składa się z herbatników maślanych przełożonych musem truskawkowym i bitą śmietaną. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam!

TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC PRZEPIS

Składniki

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 48 herbatników maślanych
  • 100 g płatków migdałów
  • 25 g żelatyny

Przygotowanie

1. Truskawki oczyszczamy ze szypułek i myjemy. Następnie miksujemy na mus przy pomocy blendera.

2. Otrzymany mus stawiamy na gazie i podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników.

5. Herbatniki przekładamy cienką warstwą musu truskawkowego i całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

6. Dobrze schłodzą śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

7. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.

8. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

ciasto na herbatnikach
ciasto bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 11 =