Pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka z jajkiem i tuńczykiem to doskonała propozycja na imprezę, lub po prostu na kolację. Połączenie tuńczyka z jajkiem zawsze świetnie smakuje, a dodatek czerwonej fasoli, marchewki, kukurydzy, selera konserwowego i pora jeszcze bardziej podbija smak potrawy i dodaje jej charakteru.
Przepis na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Sałatkę przygotujecie w niecałe 30 minut, a swoim smakiem i aromatem z pewnością urzeknie nie jedno podniebienie.
SAŁATKA Z JAJKIEM I TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoik selera konserwowego
- 1/2 pora
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Marchewki ugotować do miękkości i pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Tuńczyka, kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy.
4. Selera konserwowego odcisnąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
5. Pora pokroić w półplasterki.
6. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem.
7. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać przygotowany sos i wymieszać.