Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większą popularność i nie ma co się dziwić – robi się je ekspresowo, bez użycia piekarnika, bez obawy o zakalec. Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszne ciasto Ferrero Rocher.
Ferrero Rocher to trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, które smakuje obłędnie i nie wymaga pieczenia. Dodatkowo wspaniale prezentuje się na stole i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane ani czasochłonne. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym to serdecznie polecam przygotować ciasto Ferrero Rocher. Gwarantuję, że zrobi furorę!
CIASTO FERRERO ROCHER BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 100 g orzechów laskowych
- ok. 300 g herbatników kakaowych
- 2 wafelki orzechowe bez czekolady (ok. 100g)
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
1. Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone, mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Powstałą masę dzielimy na 3 części.
2. Do 1 części masy dodajemy pokruszone wafelki orzechowe oraz 2 łyżki kakaowej masy kajmakowej. Mieszamy do połączenia.
3. Blachę (24×28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę z wafelkami, a na nie wykładamy kolejną warstwę herbatników.
4. Do 2 części masy dodajemy pozostałą masę kajmakową i drobno posiekane orzechy laskowe. Mieszamy do połączenia i rozprowadzamy po herbatnikach. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
5. Pozostałą 3 część masy rozprowadzamy po herbatnikach i posypujemy pokruszoną czekoladą.
6. Wierzch ciasta dekorujemy pralinkami Ferrero Rocher. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.