Ciasto Hucułka zwane również jako Hukzulka z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Smakuje naprawdę obłędnie! Słodka masa krówkowa przełamana jest delikatną bezą z dodatkiem kwaśnego dżemu. Całość wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto Hukzulka wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny, jak może się wydawać. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, a na pewno Wasza Hukzulka wyjdzie przepyszna!
Wypiek ten sprawdzi się na każdej domowej imprezie, na świętach czy po prostu do niedzielnej kawy. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!
PRZEPIS NA CIASTO HUCUŁKA
Składniki
MASA
- 1 puszka masy krówkowej
- 200 g masła
CIASTO
- 550 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 6 białek
- 1 słoik kwaśnego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy, malinowy)
- 1 kisiel pasujący do dżemu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 garście orzechów
Wykonanie
- Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, żółtka oraz masło w temperaturze pokojowej przekładamy do jednej miski. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części, a z każdej z nich odcinamy około 1/4 i odkładamy do zamrażarki (na kruszonkę).
- Dwie blaszki o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie kawałki ciasta, każdy kawałek na osobną blaszkę i nakłuwamy widelcem. Obie blaszki z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po upływie czasu wyjmujemy blaszki z lodówki i wykładamy na oba ciasta po połowie dżemu.
- Orzechy drobno siekamy i rozkładamy po połowie na oba ciasta wysmarowane dżemem.
- Białka jajek ubijamy na sztywną piane na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Po uzyskaniu szklistej masy wsypujemy kisiel i ubijamy do połączenia składników. Bezę wykładamy po połowie na oba placki.
- Z zamrażarki wyjmujemy schłodzone kawałki ciasta, każdy z nich ścieramy na tarce i wykładamy na placki.
- Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 25 minut. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy masę krówkową. Gotową masę wykładamy na jeden placek i przykrywamy drugim. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Jeżeli chodzi o ciasto Hucułka, mam blachę 25×35, składniki zachować ww ilościach czy coś zwiększyć. Przepraszam ale jestem noga w dziedzinie pieczenia
Zwiększyć o 1/3 🙂