Ciasto „Mars” to cudowny, rozpływający się w ustach deser, który posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości. Ciasto obłędnie smakuje, ładnie prezentuje się na talerzu i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wszyscy fani popularnych batoników Mars będą w siódmym niebie.
Ciasto „Mars” jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Ciasto jest słodkie, ale takie właśnie ma być. Doskonale sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty, lub na większą imprezę.
CIASTO „MARS” PRZEPIS
Składniki
- baton Mars – 4 szt.
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- masa krówkowa – 1 puszka
- śmietan-fix – 1 szt.
- cukier puder – 2 łyżki
- herbatniki maślane – 12 szt.
- krakersy – 24 szt.
- czekolada mleczna – 100 g
Przygotowanie
1. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieszczamy w naczyniu. Całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Tak przygotowaną masę dzielimy na 2 części.
2. Batony mars kroimy na małe kawałki i dodajemy do 1 części masy.
3. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę z batonikami.
4. Masę przykrywamy krakersami, a na krakersach rozprowadzamy masę krówkową. Przykrywamy drugą warstwą krakersów.
5. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
6. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.