W tym wpisie zaprezentuję Wam jeden z moich ulubionych wypieków, ciasto kruche z marmoladą i budyniem. Idealny dodatek do popołudniowej kawy czy ulubionej herbaty. Doskonałe także na rodzinne spotkania czy słodkie zachcianki.
Przepis na kruche ciasto z marmoladą jest bardzo łatwy, a samo ciasto smakuje naprawdę świetnie. Koniecznie wypróbujcie przepis!
CIASTO KRUCHE Z MARMOLADĄ I BUDYNIEM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
DODATKOWO
- 2 budynie waniliowe bez cukru 2×40 g
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- 250 g marmolady o ulubionym smaku
Wykonanie
- Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, jednak dodając mleko w ilości podanej w podanej w przepisie.
- Jedną z części ciasta wyłożyć, na dno blachy (wymiar 23×23). Na cieście rozsmarować 1/2 marmolady. Na marmoladzie rozsmarować delikatnie pół lekko ciepłego budyniu.
- Kolejną kulkę ciasta umieścić na papierze do pieczenia. Przykryć kolejnym kawałkiem papieru. Rozwałkować wałkiem na wymiar i kształt blaszki. Umieścić w blaszce na budyniu.
- Na cieście rozsmarować pozostałą marmoladę i budyń.
- Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce.
- Piec 50 minut w 180 stopniach.