Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to rewelacyjny wypiek, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku kruche, maślane i lekko kwaskowate od owoców. Taki kawałek ciasta będzie wspaniale smakował z filiżanką kawy.
Przepis na ciasto kruche ze śliwkami i bezą nie jest skomplikowany i nawet osoba zaczynająca swoją przygodę z wypiekami z łatwością sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i ciasto na pewno się uda. Jeśli macie nadmiar śliwek, z którymi nie wiecie co zrobić, warto wykorzystać je do upieczenia tego pysznego ciasta kruchego ze śliwkami i bezą.
CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 250 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
- 200 g cukru
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo
- kilka śliwek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy. Połowę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki.
- Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy do połączenia.
- Na podpieczony spód wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry, a na nie pianę z białek. Na wierzch ścieramy odłożone ciasto z zamrażarki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 35-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.