Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to rewelacyjny wypiek, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku kruche, maślane i lekko kwaskowate od owoców. Taki kawałek ciasta będzie wspaniale smakował z filiżanką kawy.

Przepis na ciasto kruche ze śliwkami i bezą nie jest skomplikowany i nawet osoba zaczynająca swoją przygodę z wypiekami z łatwością sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i ciasto na pewno się uda. Jeśli macie nadmiar śliwek, z którymi nie wiecie co zrobić, warto wykorzystać je do upieczenia tego pysznego ciasta kruchego ze śliwkami i bezą.

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 200 g cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • kilka śliwek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy. Połowę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki.

  2. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy do połączenia.

  4. Na podpieczony spód wykładamy połówki śliwek, rozcięciem do góry, a na nie pianę z białek. Na wierzch ścieramy odłożone ciasto z zamrażarki.

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 35-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

  6. Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 50

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 5 =