Ciasto na groszku ptysiowym to bardzo fajny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Chrupiące kuleczki w połączeniu z kremem budyniowy smakują naprawdę fajnie.
Przepis na ciasto jest błyskawiczny i z pewnością każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Ciasto nie wymaga pieczenia i specjalnych zdolności kulinarnych. Zapraszam na przepis!
CIASTO NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 160 g groszku ptysiowego
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
- Do garnka przelewamy 550 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
- W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszając, podgrzewamy, do uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Partiami dodajemy przestygnięty budyń, miksując na małych obrotach, do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy groszkiem ptysiowym. Na groszku rozprowadzamy przygotowaną masę. Na wierzch wykładamy drugą porcję groszku ptysiowego, delikatnie dociskając.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy polewą czekoladową.