Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto na groszku ptysiowym

Ciasto na groszku ptysiowym

Ciasto na groszku ptysiowym to bardzo fajny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Chrupiące kuleczki w połączeniu z kremem budyniowy smakują naprawdę fajnie. 

Przepis na ciasto jest błyskawiczny i z pewnością każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Ciasto nie wymaga pieczenia i specjalnych zdolności kulinarnych. Zapraszam na przepis!

CIASTO NA GROSZKU PTYSIOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 160 g groszku ptysiowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie

  • Do garnka przelewamy 550 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
  • W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszając, podgrzewamy, do uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Partiami dodajemy przestygnięty budyń, miksując na małych obrotach, do połączenia składników.
  • Dno tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy groszkiem ptysiowym. Na groszku rozprowadzamy przygotowaną masę. Na wierzch wykładamy drugą porcję groszku ptysiowego, delikatnie dociskając.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy polewą czekoladową.
Ciasto z groszkiem ptysiowym
Ciasto na groszku ptysiowym przepis
Ciasto na groszku ptysiowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 11 =