Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Piernik ekspresowy

Piernik ekspresowy

Dziś podrzucam Wam przepis na szybki i smaczny piernik, który doskonale sprawdzi się na święta. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a każdy, kto go spróbuje, poprosi o dodatkowy kawałek. Piernik jest wilgotny, mięciutki i odpowiednio słodki. Można go dodatkowo przełożyć powidłami.

PIERNIK EKSPRESOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

Polewa

  • 30 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 70 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

1. W misce umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia.

2. Następnie masę przelać do keksówki o wymiarach 12×25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

4. Polewa: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać.

5. Przestudzony piernik polać przygotowaną polewą.

Piernik ekspresowy przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − 8 =