![Rolada makowa z ciasta francuskiego](https://kulinarnecuda.pl/wp-content/uploads/2023/10/Rolada-makowa-z-ciasta-francuskiego.jpg)
Tradycyjny makowiec to ciasto, które jest trudne i pracochłonne w przygotowaniu, dlatego dziś mamy dla Was świetną alternatywę — roladę makową z ciasta francuskiego!
Rolada makowa z ciasta francuskiego to ekspresowy wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta, ale i nie tylko. Do jego przyrządzenia potrzebujesz jedynie 3 składników: ciasta francuskiego, gotowej masy makowej i jajka do posmarowania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ROLADA MAKOWA Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g gotowej masy makowej
- 1 jajko
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Wyłóż masę makową i rozmaruj ją po całej powierzchni ciasta.
2. Ciasto z makiem zwiń w roladę wzdłuż krótszego boku.
3. Roladę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
4. Piecz w 200 stopniach przez ok. 35 minut.
![Rolada makowa z ciasta francuskiego przepis](https://kulinarnecuda.pl/wp-content/uploads/2023/10/Rolada-makowa-z-ciasta-francuskiego-przepis.jpg)
![szybka rolada makowa z ciasta francuskiego](https://kulinarnecuda.pl/wp-content/uploads/2023/10/Szybka-rolada-makowa-z-ciasta-francuskiego.jpg)