Ciasto palce lizać to rewelacyjny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie! Przepis na ciasto jest niesamowicie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, rozpoczynające swoją przygodę w kuchni.
Ciasto palce lizać jest niesamowicie lekkie, delikatne i pyszne. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, taką jak rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta.
PRZEPIS NA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki
- 35 g kakao
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka malinowa
- 240 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę z mascarpone ubijamy na puszystą masę. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
- Miksując na małych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, do jednej porcji kremu agrestową, do drugiej malinową. Obie masy odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęły tężeć.
- Na pierwszy blat biszkopta wykładamy masę malinową, przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch masę agrestową. Ciasto dekorujemy kakao lub startą na tarce czekoladą.