Sernik królewski to prawdziwy hit wśród tradycyjnych polskich ciast. Niesamowicie delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Masa serowa zamknięty między dwiema warstwami kakaowego, kruchego ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na sernik, który idealnie nadaje się na każdą okazję a szczególnie na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc to jesteście w dobrym miejscu.
Wiele osób obawia się, że pieczenie sernika jest skomplikowane, ale ten przepis na domowy sernik królewski jest naprawdę prosty, a efekt zawsze zachwyca. Kluczem idealnego sernika jest dobry twaróg (możecie użyć zmielonego lub tego z wiaderka, ja połączyłam oba), a także odpowiednio schłodzone kruche ciasto.
Zapraszam na przepis na idealny sernik, który jest niesamowicie kremowy, nie opada i każdemu smakuje.
SERNIK KRÓLEWSKI – PRZEPIS
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 5 żółtek
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 5 jajek
- 40 g mąki
- 180 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 1 budyń śmietankowy
- 700 g sera twarogowego z wiaderka
- 500 g twarogu w kostce
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto podzielić w stosunku 2:1. mniejszą część ciasta uformować w kulkę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę 20×30 cm, wcześnie wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto pozakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i razem ubijać na wysokich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta.
- Ser w kostce zblendować blenderem lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do sera z wiaderka i wymieszać z budyniem (proszek) oraz mąką. Całość powoli dodawać do masy jajecznej, jednocześnie miksując na małych obrotach. Na koniec delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
- Masę przelać do blaszki a na wierzch zetrzeć kruche ciasto z zamrażarki. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.


