
Ciasto ze śliwkami i budyniem to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Kruche maślane ciasto, aksamitny budyń oraz kwaskowate owoce to gwarancja wyjątkowego smaku.
Ten wypiek to prawdziwy klasyk wśród ciast. Dzięki swojej prostocie, ciasto ze śliwkami i budyniem jest idealne zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Można podać je na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub przygotować na rodzinne spotkanie – zawsze wywołuje uśmiech i szybko znika ze stołu. Jeśli macie ochotę na ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, koniecznie spróbujcie tej propozycji!
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: 60 minut | Czas pieczenia: 15 min + 45 min
Składniki
Ciasto kruche
- 4 żółtka
- 130 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 500 g śliwek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Ciasto kruche: Składniki na ciasto kruche łączymy i zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy w stosunku 2:1. Oba kawałki zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki, większą część do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu ciasto z lodówki wyciągamy i wykładamy nim spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Wstawiamy blaszkę z ciastem i podpiekamy przez 15 minut.
- Budyń: W rondelku podgrzewamy 500 ml mleka, cukier oraz sól. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszaninę przelewamy do gorącego mleka i intensywnie mieszamy aż powstanie gęsta masa. Budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Przestygnięty budyń wykładamy na podpieczony spód. Na budyniu układamy przekrojone na pół śliwki skórką do dołu.
- Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce bezpośrednio na ciasto.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



