Pyszny przepis na ciasto czeska wiśnia na herbatnikach. Z dodatkiem pachnących wiśni i delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Idealne dla miłośników szybkich wypieków.
Ciasto czeska wiśnia na herbatnikach nie wymaga pieczenia, co jest jego ogromną zaletą. Wystarczy przygotować spód herbatnikowy, następnie wyłożyć na niego masę śmietankową a kolejno galaretkę z wiśniami. Nic trudnego, a smak obłędny! Skosztujcie sami, zapraszam na przepis.
CZESKA WIŚNIA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS
Składniki
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 duży słoik drylowanych wiśni (ok. 680 g)
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 łyżki cukru
- ok. 120 g herbatników kakaowych
Wykonanie
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera na puszystą masę. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
- Blaszkę o wymiarach 22×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
- Masę wykładamy na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Na sitku odcedzamy kompot z wiśni. Do kompotu dolewamy wodę, tak by łączenie uzyskać 800 ml płynu. Kompot przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretki wiśniowe, mieszamy do rozpuszczania i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętej galaretki wiśniowej dodajemy wiśnie, całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.