Murzynek z powidłami to proste i smaczne ciasto czekoladowe, idealne do przygotowania na weekend do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest puszyste, a zarazem wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze wychodzi i nie da się go zepsuć. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ciasto murzynek z powidłami i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
MURZYNEK Z POWIDŁAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: ok. 15
Składniki
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do garnka wlać mleko, olej oraz dodać powidła i cukier. Całość chwile podgrzewać i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
2. Następnie do wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Całość wymieszać do połączenia składników.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przelać do silikonowej formy lub keksówki wysmarowanej tłuszczem.
5. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, do tzw suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.