Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Murzynek z powidłami

Murzynek z powidłami

Murzynek z powidłami to proste i smaczne ciasto czekoladowe, idealne do przygotowania na weekend do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto jest puszyste, a zarazem wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze wychodzi i nie da się go zepsuć. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ciasto murzynek z powidłami i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

MURZYNEK Z POWIDŁAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: ok. 15

Składniki

  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Do garnka wlać mleko, olej oraz dodać powidła i cukier. Całość chwile podgrzewać i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

2. Następnie do wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Całość wymieszać do połączenia składników.

3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przelać do silikonowej formy lub keksówki wysmarowanej tłuszczem.

5. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, do tzw suchego patyczka.

6. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 19 =