Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Przetwory

Domowa nutella śliwkowa

Domowa nutella śliwkowa

Domowa nutella śliwkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników czy słodkich placuszków. Co więcej, ten wyjątkowy krem wzbogaci owsiankę i może być warstwą ciasta.

Dlaczego warto zrobić domową nutellę ze śliwek?

– potrzebujesz tylko 4 składników

– zero sztucznych aromatów i konserwantów

– niezwykły smak i aromat

Domowa nutella śliwkowa jest przepyszna i o wiele zdrowsza niż jej sklepowy odpowiednik, dlatego tym bardziej zachęcamy do przygotowania tego aksamitnego kremu. A jeśli macie nadmiar śliwek to polecamy również sprawdzić: przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem, ciasto kruche ze śliwkami i bezą oraz ciasto czekoladowe ze śliwkami.

DOMOWA NUTELLA ŚLIWKOWA PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min | Czas gotowania: 3 godz. | Liczba porcji: 3 słoiki po 280 ml

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 50 g kakao
  • 50 g cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Śliwki przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy przez około 3 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

  3. Po upływie czasu śliwki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie dodajemy kakao i kawałki czekolady. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu ciagle mieszając do połączenia składników.

  4. Gotowy krem przekładamy do wysterylizowanych słoików, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

  5. Domową nutellę ze śliwek można również zapasteryzować – wkładamy gorące słoiki z Nutellą do mocno ciepłej wody i gotujemy przez 10 minut. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Domowa nutella śliwkowa przepis
Przepis na nutellę ze śliwek

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 143

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − osiem =