
Domowa nutella śliwkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników czy słodkich placuszków. Co więcej, ten wyjątkowy krem wzbogaci owsiankę i może być warstwą ciasta.
Dlaczego warto zrobić domową nutellę ze śliwek?
– potrzebujesz tylko 4 składników
– zero sztucznych aromatów i konserwantów
– niezwykły smak i aromat
Domowa nutella śliwkowa jest przepyszna i o wiele zdrowsza niż jej sklepowy odpowiednik, dlatego tym bardziej zachęcamy do przygotowania tego aksamitnego kremu. A jeśli macie nadmiar śliwek to polecamy również sprawdzić: przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem, ciasto kruche ze śliwkami i bezą oraz ciasto czekoladowe ze śliwkami.
DOMOWA NUTELLA ŚLIWKOWA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Czas gotowania: 3 godz. | Liczba porcji: 3 słoiki po 280 ml
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 50 g kakao
- 50 g cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Śliwki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Śliwki przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy przez około 3 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po upływie czasu śliwki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następnie dodajemy kakao i kawałki czekolady. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu ciagle mieszając do połączenia składników.
- Gotowy krem przekładamy do wysterylizowanych słoików, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
- Domową nutellę ze śliwek można również zapasteryzować – wkładamy gorące słoiki z Nutellą do mocno ciepłej wody i gotujemy przez 10 minut. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

