Domowe chipsy z tortilli o smaku serowo-czosnkowym to doskonała przekąska na imprezę, lub do oglądania filmu. Kilka prostych składników, kilkanaście minut czasu spędzonego w kuchni i pyszna przekąska gotowa. Jeśli lubicie pochrupać i szukacie zdrowszej alternatywy dla sklepowych chipsów, to ten przepis na chipsy z tortilli sprawdzi się idealnie.
DOMOWE CHIPSY Z TORTILLI – PRZEPIS
Składniki
- tortilla – 1 placek
- ser żółty – 40 g
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- bazylia
- oregano
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Tortillę pokroić na trójkąty.
2. W misce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, sól oraz starty na tarce ser.
3. Kawałki tortilli posmarować z obu stron przygotowaną papką, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Tak przygotowane chipsy z tortilli włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut, grzanie góra-dół.
5. Podawać z ulubionym sosem.