Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Chlebki naan z patelni

Chlebki naan z patelni

Chlebki naan to smaczne pieczywo przygotowane z drożdży, mąki pszennej i jogurtu naturalnego. Są miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do curry, zup, past czy hummusu.

Chlebki naan robi się bardzo łatwo i poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Składniki do ich przygotowania większość znajdzie w swojej kuchni. Jeśli szukacie pomysłu na fajne domowe pieczywo, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chlebki z patelni.

CHLEBKI NAAN Z PATELNI PRZEPIS

Składniki (na 6 chlebków)

  • 250 mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 50 ml mleka
  • 25 g masła
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

2. Do miski wsypać mąkę, dodać jogurt, roztopione masło oraz sól. Następnie wlać zaczyn i wyrobić ciasto.

3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.

5. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię.

6. Smażyć placki pojedynczo, przewracając na drugą stronę, gdy na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki.

domowe chlebki naan

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 13 =