Dziś mamy dla was przepis na pyszne wafelki śmietankowo-orzechowowe, smakiem przypominające popularne Knoppersy. Obłędne w smaku i bardzo proste w wykonaniu! Bez zbędnych trików i czarów mamy pyszny i efektowny deser, który zachwyci każde podniebienie.
Domowe Knoppersy nie wymagają pieczenia, wystarczy przygotować krem biały oraz czekoladowy i rozłożyć na waflach. Tylko trzeba się spieszyć z jedzeniem, bo bardzo szybko znikają z talerza! Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny deser, który sprawdzi się jako przekąska na różne okazje, warto zrobić domowe Knoppersy. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni ich smakiem.
DOMOWE KNOPPERSY PRZEPIS
Składniki
- 3 duże wafle
- 300 g mleka w proszku
- 2 kostki miękkiego masła (400 g)
- 150 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
Przygotowanie
- Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Odstaw do przestygnięcia.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas miksując, stopniowo dodawaj naprzemiennie przestygnięte mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
- Do jednej części dodaj kakao oraz połowę posiekanych orzeszków ziemnych.
- Masę kakaową z orzeszkami wyłóż na wafel, całość przykryj drugim waflem. Następnie wyłóż pozostałą jasną masę i przykryj trzecim waflem.
- Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadź po waflu, wierzch posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi.
- Tak przygotowany wafel wstaw do lodówki na godzinę, a następnie podziel na kwadraciki.