Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Sałatka na krakersach z szynką

Sałatka na krakersach z szynką

Bardzo efektowna i znakomita w smaku sałatka warstwowa z szynką na krakersach. Idealna na przyjęcie lub imprezę jako przystawka. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

Przepis na sałatkę na krakersach z szynką jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Składniki do jej przygotowania nie są wyszukane, jednak są tak dobrane, że całość smakuje rewelacyjnie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą imprezową przekąskę, ta pyszna warstwowa sałatka będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA NA KRAKERSACH Z SZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 27 krakersów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g szynki konserwowej w kawałku
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 1/2 pora
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 słoiczek majonezu ( 300 – 350 ml)
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

1. Na deskę, lub inne płaskie naczynie ułożyć warstwę krakersów (3×3).

2. Ser żółty oraz ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich 2 łyżki majonezu, wymieszać i rozprowadzić po krakersach. Ułożyć 2 warstwę krakersów.

3. Szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półkrążki. Dodać do nich 2 łyżki majonezu i rozprowadzić po krakersach. Przykryć kolejną warstwą krakersów.

4. Jajka obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz i rozprowadzić po krakersach. Żółtka również zetrzeć na tarce i posypać nimi wierzch.

5. Całość posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

6. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę, by krakersy nieco zmiękły i żeby sałatka lepiej się kroiła.

sałatka warstwowa z krakersami
sałatka na krakersach przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

3 Comments

  1. Marcelina says:

    Super pomysł z krakersami. Już ją lubię. 🙂

  2. Marta Chodakowska says:

    Czy można ją zrobić dzień wcześniej?

    1. Polecam przygotować sałatkę w dzień podania, gdyż krakersy mogą się rozmoknąć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + 9 =