Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przysmak zachwyci Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.

Omlety biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną są banalnie proste w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. To idealny pomysł na letni deser, do kawy czy poczęstunek dla gości podczas domowych imprez. 

BISZKOPTOWE OMLETY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

Składniki

OMLETY BISZKOPTOWE

  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

BITA ŚMIETANA

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru


DODATKOWO

  • truskawki
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty i dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.

  2. Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

  3. Dużą blachę, wyścielić papierem do pieczenia i wykładać porcję masy, formując kółka, u mnie o średnicy około 15 cm.

  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 8 minut.

  5. Ciepłe biszkopty odkleić od papieru do pieczenia i złożyć na pół. Tak złożone biszkopty przykryć ściereczką i zostawić do przestygnięcia.

  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

  7. Przestygnięte biszkopty wypełnić bitą śmietaną i truskawkami. Udekorować cukrem pudrem.
Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami przepis
Przepis na biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 82

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − 1 =