
Zapach świeżo upieczonego chleba, który roznosi się po całym domu to coś, co trudno opisać słowami. Dziś mamy dla was przepis na domowy chleb z pestkami dyni, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę. Dodatek pestek dyni sprawia, że chleb staje się nie tylko jeszcze smaczniejszy, ale także bardziej wartościowy. Pestki dyni to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i dodatkowo przyjemnie chrupią pod zębami.
Domowy chleb z pestkami dyni przygotowujemy na suchych drożdżach, dzięki czemu jest prosty i szybki do zrobienia. Idealna opcja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami.
Z czym podawać chleb z pestkami dyni?
Pieczywo jest bardzo uniwersalne, dlatego świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ja osobiście najbardziej uwielbiam z samym masłem.
Chleb z pestkami dyni to pyszne domowe pieczywo, który łączy w sobie prostotę, wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Nie wymaga skomplikowanych składników ani długich przygotowań. Gwarantujemy, że po upieczeniu tego chleba trudno będzie Ci wrócić do pieczywa z supermarketu.
DOMOWY CHLEB Z PESTKAMI DYNI PRZEPIS
Czas przygotowania: 70 min | Czas pieczenia: 50 min
Składniki
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 400 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 100 g pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Do misy miksera przesiewamy mąki, dodajemy suche drożdże, wodę, oliwę, sól, cukier i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka.
- Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Naczynie żaroodporne z pokrywą wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
- Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i wyciągamy gorące naczynie rękawicami.
- Ciasto przekładamy na deskę obsypaną mąką i zagniatamy kilka razy. Przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką.
- Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut do momentu, aż chleb się ładnie zarumieni.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
