Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Domowy chleb z pestkami dyni

Domowy chleb z pestkami dyni

Zapach świeżo upieczonego chleba, który roznosi się po całym domu to coś, co trudno opisać słowami. Dziś mamy dla was przepis na domowy chleb z pestkami dyni, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę. Dodatek pestek dyni sprawia, że chleb staje się nie tylko jeszcze smaczniejszy, ale także bardziej wartościowy. Pestki dyni to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i dodatkowo przyjemnie chrupią pod zębami.

Domowy chleb z pestkami dyni przygotowujemy na suchych drożdżach, dzięki czemu jest prosty i szybki do zrobienia. Idealna opcja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami.

Z czym podawać chleb z pestkami dyni?

Pieczywo jest bardzo uniwersalne, dlatego świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ja osobiście najbardziej uwielbiam z samym masłem.

Chleb z pestkami dyni to pyszne domowe pieczywo, który łączy w sobie prostotę, wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Nie wymaga skomplikowanych składników ani długich przygotowań. Gwarantujemy, że po upieczeniu tego chleba trudno będzie Ci wrócić do pieczywa z supermarketu.

DOMOWY CHLEB Z PESTKAMI DYNI PRZEPIS

Czas przygotowania: 70 min | Czas pieczenia: 50 min

Składniki

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Do misy miksera przesiewamy mąki, dodajemy suche drożdże, wodę, oliwę, sól, cukier i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka.

  2. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Naczynie żaroodporne z pokrywą wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

  4. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i wyciągamy gorące naczynie rękawicami.

  5. Ciasto przekładamy na deskę obsypaną mąką i zagniatamy kilka razy. Przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką.

  6. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut do momentu, aż chleb się ładnie zarumieni.

  7. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Domowy chleb z pestkami dyni przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 311

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + 18 =