Kto nie uwielbia gofrów? Ta pyszna i chrupiąca przekąska to prawdziwy smak lata i dzieciństwa. Tuż obok lodów to jeden z ulubionych przysmaków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Idealne na śniadanie, kolację czy deser w ciągu dnia. Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe gofry, bo z dodatkiem sera z wiaderka. Takie gofry są jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące, ponieważ dzięki serowi zawierają więcej białka. Przepis na gofry z sera z wiaderka jest bardzo prosty i będzie fajną alternatywą dla tradycyjnych gofrów.
GOFRY Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS
Składniki / 6 szt.
- 130 g sera twarogowego z wiaderka
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- W misce umieścić ser z wiaderka, dodać żółtka, mleko, olej, cukier, cukier wanilinowy, oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia składników.
- W osobnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
- Gofrownicę dobrze rozgrzać, nałożyć porcję ciasta i piec, aż uzyskają one złocisto-brązowy kolor (u mnie około 7 minut).
- Gofry z sera z wiaderka podawać posypane cukrem pudrem.