Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe (twarogowe) to doskonały przysmak na karnawał i Tłusty Czwartek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Oponki serowe są miękkie, puszyste i długo zachowują świeżość. Jeśli szukacie przepisu na pyszne oponki serowe, polecam wypróbować nasz przepis!

OPONKI SEROWE PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 120 g cukru
  • 4 żółtka
  • 220 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu

Dodatkowo

  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie do sera dodajemy przesianą mąkę, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części.

2. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy w nim kółka. W środku wykrawamy mniejsze kółko za pomocą kieliszka.

3. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Oponki smażymy z obu stron, na złoty kolor.

4. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

5. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu.

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × jeden =