Prosty a zarazem sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie, gdzie ciasto jest mięciutkie, a farsz rozpływa się w ustach!
Pierogi ruskie są idealnym pomysłem na smaczny obiad dla calej rodziny. I chociaż jest przy nich trochę pracy, to warto przygotować je raz na jakiś czas, ponieważ smak rekompensuje czas spędzony na ich lepieniu.
IDEALNE PIEROGI RUSKIE – PRZEPIS
Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów.
Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g sera twarogowego półtłustego
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Farsz na pierogi:
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieść ziemniaki tłuczkiem i odstawić do przestygnięcia.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.
- Do wystygniętych ziemniaków dodać ser twarogowy, cebulkę, sól oraz pieprz. Wymieszać do połączenia składników.
Ciasto na pierogi:
- Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej.
- Wlać wodę i wymieszać, a następnie zacząć wyrabiać ciasto do momentu aż będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste.
- Z zagniecionego ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
- Po upływie czasu ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na stolicy pokruszonej mąką na grubość ok. 1-2 mm.
- Przy pomocy szklanki wycinać okrągłe placuszki.
Wykonanie:
- Na każdy wycięty kawałek ciasta nałożyć farsz i dokładnie zlepić krańce ciasta.
- Przygotowane pierogi wrzucać partiami do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli.
- Pierogi gotować około 2-3 minuty – licząc czas po wypłynięciu ich na powierzchnię wody.
- Gotowe pierogi podawać z podsmażoną cebulką i roztopionym masełkiem.