Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Puszyste oponki

Puszyste oponki

Mięciutkie, delikatne i puszyste oponki czy też pączki z dziurką. Fajny przepis na słodką przekąskę w ciągu dnia, idealne na drugie śniadanie czy dodatek do filiżanki kawy. Można je udekorować cukrem pudrem, lukrem czy też czekoladą, wedle smaku. 

Oponki z tego przepisu długo zachowują swoją świeżość i fajnie się przechowują. Sam przepis na oponki jest bardzo prosty i przyjemny. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na puszyste oponki, który Wam serdecznie polecam. 

PUSZYSTE OPONKI – PRZEPIS

Składniki

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 60 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 16 g cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz wlewamy przygotowany rozczyn. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i całość mieszamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie wlewamy płynne masło.
  • Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie formujemy z niego kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a w nich otwory za pomocą nakrętki z butelki.
  • Papier do pieczenia tniemy na kwadraty, nieco większe niż oponki.
  • Oponki układamy na kawałkach papieru, a następnie na blaszce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, kładziemy oponki, papierem do dołu na gorący tłuszcz. Po chwili zdejmujemy papier i smażymy oponki z obu stron na rumiano. Następnie wykładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • Przestygnięte oponki dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.
Puszyste oponki
Puszyste oponki
Puszyste oponki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 18 =