
Jajka w sosie jogurtowo-majonezowym to prosta i smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na święta wielkanocne, jak również na co dzień np. na kolację.
Przepis na jajka w sosie jogurtowo-majonezowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy ugotować jajka, pokroić warzywa i połączyć je z sosem. Następnie całość wykładamy na półmisek i pyszna przystawka gotowa! Jeśli lubicie jajka w każdej postaci i szukacie fajnego pomysłu jak je wykorzystać, jajka w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i szczypiorku z pewnością spełnią wasze oczekiwania.
JAJKA W SOSIE JOGURTOWO-MAJONEZOWYM PRZEPIS
Składniki
- 6 jajek
- 1 ogórek świeży
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
- Ogórka obieram i kroję w kosteczkę.
- Rzodkiewkę myję i również kroję w drobną kosteczkę.
- Szczypiorek drobno siekam.
- Do miski przekładam jogurt naturalny, majonez, pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, połowę szczypiorku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Mieszam do połączenia składników.
- Na półmisek wykładam przygotowany sos i układam na nim jajka.
- Wierzch posypuję pozostałym szczypiorkiem.

