
Lekka sałatka z tuńczykiem to propozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. Można ją zrobić na lekki lunch, kolację czy zaserwować jako przekąskę na rodzinną imprezę. Przepis na sałatkę z tuńczykiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nic nie trzeba gotować ani smażyć, wystarczy tylko pokroić odpowiednie składniki i wszystko wyłożyć na talerz.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Poza tym, że jest przepyszna i szybka do przygotowania, sałatka z tuńczykiem to także:
✓ bogactwo pełnowartościowego białka, które świetnie syci i wspiera metabolizm
✓ źródło kwasów omega-3, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
✓ skarbnica witamin i minerałów, wspierające ogólny stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Teraz już wiesz, że sałatka z tuńczykiem to pełna smaku i zdrowotnych właściwości potrawa, którą warto wprowadzić do swojego MENU.
LEKKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS
🕒 Czas przygotowania: 15 minut | 🍽️ Liczba porcji: 2
Składniki
- tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
- ogórek świeży – 2 sztuki
- sałata lodowa – pół główki
- pomidorki koktajlowe – ok. 10 szt.
- cebula czerwona – 1 szt.
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki
Sos
- jogurt naturalny – 200 g
- majonez – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Sałatę myję, osuszam na ręczniku papierowym i rwę na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka oraz kukurydzę odsączam z zalewy.
- Cebulę czerwoną obieram i kroję w piórka.
- Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, ogórki obieram i kroję w ćwierćplasterki.
- Jogurt naturalny mieszam z majonezem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na talerz wykładam porwaną sałatę, następnie tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę i kukurydzę. Całość polewam przygotowanym sosem.
Smacznego!


