Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Leniwy chleb nocny

Leniwy chleb nocny

Każdy z nas ma czasem tak zwanego „lenia”, ale to nic złego. Lenistwo czy brak czasu wcale nie koliduje z przygotowaniem domowego chleba.

W dzisiejszym wpisie mam dla Was super przepis na leniwy chleb nocny. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto, przełożyć je do formy a kolejnego dnia upiec. Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typu 650
  • 7 g suszonych drożdży
  • 200 g twarogu chudego
  • 330 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobiony za pomocą widelca twaróg oraz sól. Wlać wodę z drożdżami i cukrem i zagnieść ciasto. 

  3. Keksówkę o wymiarach 30×11 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc.

  4. Rano wyjąc chleb z lodówki i odstawić na 40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 190 i piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce. 
Leniwy chleb nocny przepis
Przepis na leniwy chleb nocny
Leniwy chleb nocny z twarogiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − dziesięć =