Każdy z nas ma czasem tak zwanego „lenia”, ale to nic złego. Lenistwo czy brak czasu wcale nie koliduje z przygotowaniem domowego chleba.
W dzisiejszym wpisie mam dla Was super przepis na leniwy chleb nocny. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto, przełożyć je do formy a kolejnego dnia upiec. Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Składniki
- 550 g mąki pszennej typu 650
- 7 g suszonych drożdży
- 200 g twarogu chudego
- 330 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować.
- Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobiony za pomocą widelca twaróg oraz sól. Wlać wodę z drożdżami i cukrem i zagnieść ciasto.
- Keksówkę o wymiarach 30×11 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc.
- Rano wyjąc chleb z lodówki i odstawić na 40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 190 i piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.