Makowa chmurka to efektowne ciasto, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Składa się z biszkoptu, przełożonego musem żurawinowym i kremem śmietankowym. Wierzch zdobi chrupiąca beza z dodatkiem maku.
Ciasto makowa chmurka to wypiek, który warto przygotować na święta, urodziny, czy inne uroczystości rodzinne. Ciasto z pewnością zachwyci gości i rodzinę. Przepis na ciasto makowa chmurka nie jest skomplikowany i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności, dlatego nawet osoba, która zaczyna swoją przygodę z wypiekami z łatwością sobie z nim poradzi.
Zapraszamy również wypróbować nasz sprawdzony przepis na malinową chmurkę.
MAKOWA CHMURKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 3 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
Beza makowa
- 4 łyżki suchego maku
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Warstwa z galaretką
- 1 słoiczek dżemu żurawinowego (300 g)
- 300 ml gorącej wody
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Jajka zarówno do biszkoptu jak i bezy powinny mieć temp. pokojową.
- Biszkopt: Białka jajek ubijam na puszystą pianę ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Zmniejszam obroty miksera i dodaję stopniowo żółtka.
- Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i wsypuję do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką, w międzyczasie dodaję łyżkę oleju.
- Ciasto przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
- Warstwa z galaretką: galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję dżem żurawinowy, mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia.
- Galaretkę wykładam na biszkopt i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
- Masa: śmietankę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki do stężenia.
- Beza: białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, dodaję mąkę ziemniaczaną i suchy mak. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
- Na papierze odrysowuję sobie kształt blaszki, w której piekłam biszkopt i w jego obrębie wykładam ubite białka.
- Bezę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę kolejne 30 minut. Bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
- Na wierzch ciasta wykładamy wystudzoną bezę. Ciasto chłodzę jeszcze przez 2 godziny w lodówce.