Meksykańska zupa z kurczakiem to propozycja na smaczny, rozgrzewający i sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni. Połączenie soczystego kurczaka, czerwonej fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw to przepyszne połączenie, które warto wypróbować. Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Zachęcam do przygotowania!
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM PRZEPIS
Składniki
- ok. 400 g fileta z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
2. W dużym garnku podgrzać 2 łyżki oliwy. Następnie wrzucić drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
3. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplastry. Przełożyć do garnka z cebulą i całość smażyć kilka minut.
4. Następnie do garnka przełożyć usmażonego kurczaka i wlać bulion. Całość gotować ok. 30 minut.
5. Pomidory z puszki zblendować i przelać do garnka. Dodać odsączoną fasolę czerwoną oraz kukurydzę.
6. Całość doprawić cukrem, słodką i ostrą papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez około 15 minut.