Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Meksykańska zupa z kurczakiem

Meksykańska zupa z kurczakiem

Meksykańska zupa z kurczakiem to propozycja na smaczny, rozgrzewający i sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni. Połączenie soczystego kurczaka, czerwonej fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw to przepyszne połączenie, które warto wypróbować. Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Zachęcam do przygotowania!

MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • ok. 400 g fileta z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.

2. W dużym garnku podgrzać 2 łyżki oliwy. Następnie wrzucić drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.

3. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplastry. Przełożyć do garnka z cebulą i całość smażyć kilka minut.

4. Następnie do garnka przełożyć usmażonego kurczaka i wlać bulion. Całość gotować ok. 30 minut. 

5. Pomidory z puszki zblendować i przelać do garnka. Dodać odsączoną fasolę czerwoną oraz kukurydzę.

6. Całość doprawić cukrem, słodką i ostrą papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez około 15 minut.

Meksykańska zupa z kurczakiem przepis
zupa meksykańska

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − 3 =