Meksykańskie ogórki na zimę to idealny pomysł na przetwory dla miłośników ostrych smaków. Oczywiście ostrość ogórków możecie dobierać pod swój smak, zwiększając bądź zmniejszając ilość chilli. W moim przypadku jest to optymalna ilość, są po prostu lekko pikantne.
Takie ogórki z chilli idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska czy też dodatek do obiadu. Są naprawdę bardzo smaczne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis, po skosztowaniu ogórków z pewnością przygotujecie kolejną porcję.
MEKSYKAŃSKIE OGÓRKI DO SŁOIKÓW – PRZEPIS
Składniki
- 4 kg ogórków
- 2 czubate łyżeczki chilli
- 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
- 2 główki czosnku
- 250 ml oleju
- 120 g soli
- 750 ml octu
- 800 g cukru
Wykonanie
- Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po upływie czasu odlewamy sok, który puściły ogórki.
- Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski z ogórkami dodajemy paprykę słodką, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz wymieszamy z cukrem ocet. Całość mieszamy i odstawiamy na całą noc.
- Po czasie ogórki przekładamy do słoików, razem z zalewą. Ogórki powinny być w całości przykryte płynem. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
- Na dno garna wykładamy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Całość zagotowujemy i pasteryzujemy przez 12-15 minut. Następnie wyjmujemy słoiki, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.