Mizeria, czyli jedna z najsmaczniejszych surówek do obiadu. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych ogórków, jednak można ją również robić przez cały rok z ogórków szklarniowych.
Mizerię najczęściej jadana jest z gotowanymi ziemniakami i mięsem z sosem. Swietnie sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Przepis na mizerię jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. Jak zrobić smaczną mizerię? Poniżej znajdziesz listę produktów oraz sposób przygotowania.
PRZEPIS NA MIZERIĘ
Składniki
- 0,5 kg ogórków świeżych
- 200 ml śmietany 18%
- 1 gałązka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki.
2. Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
3. Następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
4. Całość mieszamy do połączenia składników.
5. Tak przygotowaną mizerię wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Powinna być dobrze schłodzona.