Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to najczęściej przygotowywany przysmak ze świeżych ogórków. Uwielbia je chyba każdy. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i gotowe już po 2 dniach. 

Wiele osób zastanawia się jak zrobić ogórki małosolne? Okazuje się, że bardzo łatwo. Należy trzymać się odpowiednich składników i proporcji. U nas w domu zawsze panowałam zasada, że na litr wody przypada łyżka stołowa soli i takiej zasady się trzymam. Oczywiście możecie zwiększać bądź zmniejszać ilość soli pod swój smak. 

Do przygotowania ogórków małosolnych najlepiej użyć produktów z własnej uprawy lub ze sprawdzonych miejsc. Dobrze sprawdzają się ogórki o mniejszych rozmiarach.

PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE

Składniki na 1 litrowy słoik

  • 500 g świeżych ogórków
  • 3 cm korzenia chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 1 liść chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki soli
  • 0,5 litra wody

Wykonanie

  • Ogórki myjemy pod bieżącą i zimną wodą.
  • Czosnek, chrzan oraz koper również płuczemy pod wodą. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki, czosnek obieramy i dzielimy na ząbki.
  • Słoiki powinny być wcześniej odpowiednio przygotowane, przede wszystkim czyste i wyparzone.
  • 500 ml wody zagotowujemy i dodajemy 1/2 łyżki soli. Najlepiej wybrać sól kamienną niejodowaną. Całość dokładnie mieszamy, by sól się rozpuściła i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na dole słoika układamy chrzan, odrobinę kopru, czosnek, liść laurowy. Ogórki dosyć ciasno układamy obok siebie, w pionowej pozycji, jasną częścią ku górze. Między ogórki wpychamy pozostały czosnek, chrzan, liście laurowe i koper.
  • Całość zalewamy letnią wodą z solą, do całkowitego zakrycia ogórków. Słoik zakrywamy gazą lub wieczkiem. Nie zakręcamy ich szczelnie, powinny mieć dostęp powietrza.
  • Słoik z ogórkami odstawiamy w zacienione miejsce. Spożywamy w przeciągu 2 do 7 dni od przygotowania.
Ogórki małosolne przepis
Przepis na ogórki małosolne

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − 4 =