
Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać o to, by było nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych. Dziś mamy dla was przepis na pastę jajeczną z awokado, która doskonale sprawdzi się jako zdrowy i sycący dodatek do kanapek. Połączenie awokado bogatego w zdrowe tłuszcze oraz jajek, które są źródłem pełnowartościowego białka tworzy pożywne i wszechstronne danie idealne na śniadanie lub kolację. Dodatkowo nasza pasta do chleba jest ekspresowa w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Jeśli lubicie domowe smarowidła kanapkowe, pasta jajeczna z awokado koniecznie musi znaleźć się na waszej liście past do zrobienia.
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min | Liczba porcji: 2
Składniki
- 1 awokado
- 3 duże jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
- Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do jajek.
- Następnie dodać musztardę, majonez i posiekany szczypiorek.
- Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i rozgnieść widelcem do połączenia.
- Podawać na ulubionym pieczywie.


Jak przechowywać pastę jajeczną z awokado?
Aby zachowała świeżość i smak, pastę przełóż do czystego, zamykanego pojemnika. Dzięki temu nie przejdzie zapachem z lodówki. Najlepiej spożyć ją w ciągu 1-2 dni.