Kolejna propozycja na pyszne smarowidło do kanapek, tym razem z buraczkami i prażonym słonecznikiem. Pasta jest prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku!
Buraczki to bardzo niedoceniane warzywo. Zdrowe i smaczne, ale najczęściej lądują w nudnym barszczu. Pasta z buraczków i słonecznika to świetny pomysł na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Doskonale urozmaici śniadanie lub kolację i dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych witamin.
PASTA Z BURAKA I SŁONECZNIKA PRZEPIS
Składniki
- 2-3 upieczone buraki
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
3. Do buraczków dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz podprażony słonecznik.
4. Całość wymieszać do połączenia.
5. Podawać na świeżym pieczywie.