Pierożki kebab-gyros to pyszna drożdżowa przekąska, której ciężko się oprzeć! Moim zdaniem wszystko co posiada w swojej nazwie gyros czy kebab, smakuje wyśmienicie. Sałatka gyros, zupa gyros czy inne tego typu przekąski.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne pierożki kebab-gyros. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a smakują naprawdę świetnie. Można je zaserwować w formie imprezowej przekąski czy zabrać ze sobą do pracy. smakują świetnie w wersji na ciepło i na zimno. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBAB-GYROS
Składniki
CIASTO
- 1 kg mąki
- 100 g masła
- 100 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
DODATOKOWO
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie
- Drożdże rozkruszyć w misce, dodać ciepłe mleko i łyżkę cukru. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po upływie czasu dodać przesianą mąkę, jajko, sól, roztopione masło. Całość wyrobić na ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na złoty kolor.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy.
- Do miski przesypać kurczaka, dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę, starty na tarce ser, pokrojoną w kostkę paprykę praz ketchup. Całość wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na każde z nich wyłożyć porcję farszu, zlepić brzegi jak w przypadku tradycyjnych pierogów.
- Pierożki kebabowe przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut, grzanie góra-dół.