Najlepszy przepis na pyszne i mega chrupiące placki z cukinii. Są niesamowicie delikatne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Takie paluszki z cukinii idealnie sprawdzą się na obiad czy kolację. Można je serwować same, z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego czy gulaszu. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić. Odstawić na 10-15 minut, bu puściła wodę. Po upływie czasy odcisnąć z nadmiaru wody.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić na kosteczkę, szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przełożyć przygotowane warzywa, dodać jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.