Sałatka z gara, czyli pomysł na pyszną imprezową przekąskę lub na kolację. Sałatkę jak sama nazwa wskazuje podajemy w garze, czyli w sposób bardziej kreatywny niż w zwykłej misce czy salaterce.
Sałatka z gara jest prosta, smaczna i kolorowa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wymyślnych składników. Jedynie podstawowe produkty, które większość z Was pewnie znajdzie w swojej kuchni. Poniżej znajdziecie listę składników oraz sposób przygotowania sałatki.
SAŁATKA Z GARA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu kokardki
- 1 duży ogórek świeży
- 1 czerwona papryka
- 250 g szynki konserwowej
- 200 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Ogórka obieramy i razem z papryką i pomidorem kroimy w kostkę.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy.
5. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
6. Przygotowane składniki przekładamy do gara, dodajemy sos i całość mieszamy.