Tuńczyk to świetny dodatek do makaronu, kanapek czy pizzy. Bardzo często jest również głównym składnikiem wielu sałatek. Tuńczyk doskonale komponuje się z jajkiem, kukurydzą czy ogórkami. Dziś mam dla Was propozycję na moją ulubioną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, która sprawdzi się idealnie na lunch lub kolację. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem jest bardzo łatwy i szybki, dlatego zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoją opinią na temat smaku.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoiczek selera konserwowego (340 g)
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Tuńczyka, selera konserwowego i kukurydzę odsączam z zalewy.
- Jajka gotuję na twardo i studzę. Obieram i kroję w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe i cebulę czerwoną również kroję w drobną kostkę.
- Majonez mieszam z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Wszystkie składniki przekładam do miseczki, dodaję sos i całość delikatnie mieszam.