Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Soczysty, delikatny i idealnie doprawiony schab pieczony w rękawie. To sprawdzony sposób na wyśmienity schab, który pokochacie już po pierwszym kęsie.

Taki schab idealnie sprawdzi się na obiad, a także na kanapki. Mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. A co najważniejsze przepis jest bardzo prosty a sam schab robi się bardzo szybko. Wystarczy wcześniej zamarynować schab, następnie obsmażyć go i zapiec w piekarniku. Z soku, który puści mięso podczas pieczenia, można przygotować pyszny sos, który idealnie podkreśla smak samego mięsa.

Musicie wypróbować przepis, bo schab wychodzi rewelacyjny!

PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

sos

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml zimnej wody

Wykonanie

  • Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Przygotowaną marynatą nacieramy mięso, delikatnie ją wmasowując, za pomocą dłoni.
  • Zamarynowany schab przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Godzinę przed pieczeniem schab wyjmujemy z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy schab z każdej strony na rumiano.
  • Obsmażony schab przekładamy do foliowego rękawa i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu rozcinamy rękaw i odstawiamy mięso na 15 minut, by odpoczęło, następnie kroimy na kawałki.
  • Na bazie soku, które puściło mięso, możemy przygotować sos. W tym celu przelewamy go do rondelka i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z 50 ml zimnej wody, następnie wlewamy do rondelka z sosem i mieszamy, podgrzewając całość do zgęstnienia.
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 7 =