Soczysty, delikatny i idealnie doprawiony schab pieczony w rękawie. To sprawdzony sposób na wyśmienity schab, który pokochacie już po pierwszym kęsie.
Taki schab idealnie sprawdzi się na obiad, a także na kanapki. Mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. A co najważniejsze przepis jest bardzo prosty a sam schab robi się bardzo szybko. Wystarczy wcześniej zamarynować schab, następnie obsmażyć go i zapiec w piekarniku. Z soku, który puści mięso podczas pieczenia, można przygotować pyszny sos, który idealnie podkreśla smak samego mięsa.
Musicie wypróbować przepis, bo schab wychodzi rewelacyjny!
PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
sos
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml zimnej wody
Wykonanie
- Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Przygotowaną marynatą nacieramy mięso, delikatnie ją wmasowując, za pomocą dłoni.
- Zamarynowany schab przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Godzinę przed pieczeniem schab wyjmujemy z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy schab z każdej strony na rumiano.
- Obsmażony schab przekładamy do foliowego rękawa i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu rozcinamy rękaw i odstawiamy mięso na 15 minut, by odpoczęło, następnie kroimy na kawałki.
- Na bazie soku, które puściło mięso, możemy przygotować sos. W tym celu przelewamy go do rondelka i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z 50 ml zimnej wody, następnie wlewamy do rondelka z sosem i mieszamy, podgrzewając całość do zgęstnienia.