Łatwy, tani i bardzo smaczny sernik bez spodu z budyniem. Idealne ciasto na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Przepis na sernik bez spodu z budyniem jest bardzo prosty i szybki, dlatego każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Do wykonania tego sernika nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Dodatkowo sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka. W smaku natomiast jest bardzo delikatny i kremowy.
SERNIK BEZ SPODU Z BUDYNIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 5 jajek
- 500 g sera z wiaderka
- 500 g twarogu półtłustego w kostce
- 200 g cukru
Przygotowanie
- Twaróg zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj ser z wiaderka, cukier, proszek budyniowy i wbij jajka. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Masę przelej do tortownicy (18 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie tortownicę owiń z zewnątrz folią aluminiową tak, by była całkowicie szczelna i przełóż ją do większej blaszki, którą kolejno zalej wrzątkiem — dzięki temu zabiegowi sernik nie opadnie i nie popęka.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 80 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu sernik studź w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.