Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik z sera z wiaderka

Sernik z sera z wiaderka

Dziś mam dla was przepis na mój ulubiony sernik z sera z wiaderka, który zawsze się udaje. Składa się tylko z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, dlatego warto mieć je w swojej spiżarni, kiedy będzie potrzeba upiec jakieś smaczne ciasto na szybko. Przygotowanie tego pysznego serniczka zajmuje dosłownie 5 minut i nie ma tu nic, co może się nie udać.

Sernik z sera z wiaderka jest bez spodu i w takiej wersji wydaje mi się najsmaczniejszy, ponieważ sprawia to, że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Sernik możemy ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny sernik z sera z wiaderka, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej, który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

SERNIK Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 80 minut

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.

  2. Do osobnej miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników.

  3. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

  4. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową.

  5. Ciasto pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.

  6. Upieczony sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Sernik z sera z wiaderka przepis
Przepis na sernik z sera z wiaderka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście + 5 =