
Dziś mam dla was przepis na mój ulubiony sernik z sera z wiaderka, który zawsze się udaje. Składa się tylko z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, dlatego warto mieć je w swojej spiżarni, kiedy będzie potrzeba upiec jakieś smaczne ciasto na szybko. Przygotowanie tego pysznego serniczka zajmuje dosłownie 5 minut i nie ma tu nic, co może się nie udać.
Sernik z sera z wiaderka jest bez spodu i w takiej wersji wydaje mi się najsmaczniejszy, ponieważ sprawia to, że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Sernik możemy ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny sernik z sera z wiaderka, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej, który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
SERNIK Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 80 minut
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 2 budynie śmietankowe
- 5 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do osobnej miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników.
- Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
- Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową.
- Ciasto pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
- Upieczony sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

