Śledzie w sosie koperkowym to danie na zimno, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole oraz na rodzinnych imprezach. Aksamitne filety rybne oraz kremowy, aromatyczny sos pełen świeżego koperku to połączenie, które zachwyca swoją prostotą i głębią smaku.
Mimo że w internecie przepisów na śledzie w sosie koperkowym jest mnóstwo, to nasza wersja wyróżnia się wyjątkową delikatnością sosu i idealnym balansem smaków, który sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować pyszną świąteczną przekąskę ze śledziem w roli głównej.
Zobacz także: Sałatka śledziowa z jajkiem
ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 gramów filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 4 łyżki majonezu
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 4 gałązki świeżego koperku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz
Przygotowanie
- Filety śledziowe moczmy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, zmieniając wodę co ok. godzinę. Następnie osuszamy z wody i kroimy na małe kawałki.
- Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę.
- Majonez łączymy ze śmietaną, octem, musztardą, ogórkami, posiekanym koperkiem oraz pieprzem.
- Do sosu dodajemy śledzie i mieszamy. Całość przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby składniki się przegryzły.

