Surówka colesław to absolutny klasyk wśród surówek. Jest bardzo prosta i przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, potraw z grilla czy hamburgerów.
Do przygotowania surówki coleslaw potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście biała kapusta, którą bez problemu znajdziecie w każdym sklepie z warzywami. Oprócz tego potrzebujesz również cebuli i marchewki, która dodaje surówce chrupkości i koloru. Sos na bazie jogurtu i majonezu łączy wszystko w jedną całość i nadaje surówce kremowej konsystencji oraz bogatego smaku.
SURÓWKA COLESŁAW PRZEPIS
Składniki
- 1/2 białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie
- Kapustę myjemy, osuszamy, odrywamy brzydkie, zewnętrzne liście i kroimy na ćwiartki. Cieniutko szatkujemy i wrzucamy do miski.
- Następnie kapustę posypujemy łyżeczką soli i ugniatamy dłońmi, aż zrobi się lekko wilgotna. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce dużych oczkach.
- Cebulę i marchewkę przekładamy do kapusty, dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny i pieprz.
- Całość mieszamy do połączenia składników.
- Surówka colesław gotowa!