Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Surówka colesław to absolutny klasyk wśród surówek. Jest bardzo prosta i przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, potraw z grilla czy hamburgerów.

Do przygotowania surówki coleslaw potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście biała kapusta, którą bez problemu znajdziecie w każdym sklepie z warzywami. Oprócz tego potrzebujesz również cebuli i marchewki, która dodaje surówce chrupkości i koloru. Sos na bazie jogurtu i majonezu łączy wszystko w jedną całość i nadaje surówce kremowej konsystencji oraz bogatego smaku.

SURÓWKA COLESŁAW PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, osuszamy, odrywamy brzydkie, zewnętrzne liście i kroimy na ćwiartki. Cieniutko szatkujemy i wrzucamy do miski.

  2. Następnie kapustę posypujemy łyżeczką soli i ugniatamy dłońmi, aż zrobi się lekko wilgotna. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.

  3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

  4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce dużych oczkach.

  5. Cebulę i marchewkę przekładamy do kapusty, dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny i pieprz.

  6. Całość mieszamy do połączenia składników.

  7. Surówka colesław gotowa!
Surówka Colesław przepis
przepis na surówkę colesław

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 48

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − 11 =