Surówka z białej kapusty i jabłka to bardzo prosta w przygotowaniu surówka, która składa się z dwóch podstawowych składników – kapusty i jabłka. Można wzbogacić ją również marchewką.
Surówka ta bardzo często gości w naszym domu. Jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu, dlatego tak bardzo ją lubię. Polecam i Wam wypróbować przepis. Surówka idealnie sprawdzi się do obiadu, dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Zapraszam!
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I JABŁKA
Składniki
- 1/2 główki kapusty
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 25 ml oliwy
Wykonanie
- Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy za pomocą mandoliny.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty.
- Do miski dodajemy również oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut, by smaki się przegryzły.