Szybkie ciasteczka z cukrem na wierzchu są nie tylko niesamowicie pyszne, ale i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, rozwałkować ciasto, wyciąć ciasteczka i upiec. Idealna słodka przekąska kiedy najdzie nas ochota na słodkie, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smacznym i przygotowanym własnoręcznie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na kruche ciasteczka z cukrem.
CIASTECZKA Z CUKREM PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- żółtka – 3 szt.
- kwaśna śmietana 18% – 1/3 szklanki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- amoniak – 1/2 łyżeczk
Przygotowanie
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj zimne posiekane masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy, żółtka oraz kwaśną śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagnieć na kruche ciasto.
2. Na stolnicę wysyp pozostały cukier, połóż na nim ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm.
3. Za pomocą szklanki wytnij krążki i przełóż je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, cukrem do góry.
4. Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut, do zarumienienia.